La URV és aquest any la coordinadora de la competició, en què s’enfronten les dotze universitats catalanes que formen part d’Esport Català Universitari. Es disputen a l’Anella Mediterrània de Tarragona, designada Vila Esportiva Universitària, i la primera fase dels sis esports d’equip, tots amb categoria masculina i femenina, ha tingut lloc els dies 19, 20 i 21 de novembre (excepte el bàsquet, el 2 i 3 de desembre); la segona fase, serà els dies 11, 12 i 13 de febrer; les semifinals, el 5 de març, i les finals, l’11 de març. En total, es jugaran gairebé 300 partits.
El conseller Berni Álvarez va afirmar que un dels objectius del govern català és potenciar l’esport universitari, un exemple del projecte Esport360 que impulsa el departament, i va destacar que els CCU mostren el creixent interès per la pràctica de l’esport i l’activitat física entre la comunitat universitària del país
El conseller Berni Álvarez, durant la inauguració del passat 24 de novembre, va posar èmfasi en l’Anella Mediterrània, unes instal·lacions “de primer nivell” que ajudaran a rellançar els Campionats. En aquest sentit, Álvarez va afirmar que un dels objectius del govern català és potenciar l’esport universitari, un exemple del projecte Esport360 que impulsa el departament, i va destacar que els CCU mostren el creixent interès per la pràctica de l’esport i l’activitat física entre la comunitat universitària del país.

Imatge de la roda de premsa
Per la seva banda, el rector Josep Pallarès va assegurar que per la URV és un honor organitzar aquesta cita esportiva, prenent el relleu de la Universitat Pompeu Fabra i la ciutat de Mataró, i va destacar la idoneïtat de les instal·lacions i que el fet de centralitzar-hi les proves la farà especialment atractiva. Els Campionats s’inscriuen, segons Pallarès, en la missió de les universitats de formar persones a tots els nivells, també més enllà de les aules.
L’alcalde Rubén Viñuales, per la seva banda, va animar els esportistes a gaudir d’unes instal·lacions “especials” i de la ciutat, i no oblidar els valors de respecte, disciplina i esforç que envolten l’esport universitari.
L’Anella Mediterrània, eix neuràlgic
L’Anella Mediterrània, escenari dels Jocs Mediterranis de 2018 i que des de llavors ha anat acollint competicions diverses, centrarà l’activitat esportiva. Així, el Palau d’Esports Catalunya acollirà els partits de bàsquet, futbol sala i voleibol, esport aquest últim que també es disputarà al pavelló de Campclar, situat al mateix complex. Els partits de futbol es jugaran als camps que té el Nàstic a l’Anella, mentre que el camp de rugbi acollirà els de la modalitat a 7 d’aquest esport. L’única instal·lació fora de l’Anella que serà escenari de partits és el pavelló de Sant Salvador, seu de l’handbol.

Tot llest pels inicis dels Campionats
En total, seran uns 3.000 els esportistes de les dotze universitats que prendran part en els esports d’equip dels Campionats, pràcticament la meitat dels quals són dones. La Universitat Rovira i Virgili participa en tots els esports d’equips, en les dues categories, excepte en rugbi 7. Hi participaran un total d’uns 200 els estudiants d’aquesta universitat.
Els Campionats també inclouen 28 esports individuals, però en aquest cas les proves estan organitzades per totes les universitats i es disputen arreu del territori català, sota la supervisió de la coordinadora, la URV, i amb un calendari encara per acabar de definir. A Tarragona es disputarà l’atletisme i el tir amb arc. En el cas dels esports individuals, hi haurà uns 5.000 participants.
Una de les novetats de la present edició serà la coincidència de la celebració de les proves dels campionats amb les jornades Unidiversitat. Estudiants amb diversitat intel·lectual acompanyaran els equips de les seves universitats per compartir l’experiència a l’Anella, practicar esports adaptats i seguir d’a prop les competicions esportives. Aquesta jornada compta amb la col·laboració del programa Inserlab de la URV i per als estudiants servirà com a pràctica formativa.